Over ons

Sinds 1929 heeft Sleidinge een eigen KLJ-afdeling waar we vandaag nog steeds trots op zijn. Vele jongeren vinden jaarlijks hun weg naar onze vereniging en genieten van de vele actieve, sportieve en ontspannende activiteiten. Maar hoe ziet onze werking er precies uit?

Naar jaarlijkse gewoonte houden we een bestuursweekend in september waarbij een jaarplanning wordt opgemaakt. In deze planning leggen we op regelmatige tijdstippen activiteiten vast voor alle leeftijdsgroepen. We proberen hierbij een evenwicht te vinden tussen de traditionele activiteiten én vernieuwende activiteiten die onze leden zelf kunnen voorstellen. Een beetje inbreng kan nooit kwaad! 

Startdagen

Maar de eerste activiteiten van het werkjaar blijven altijd hetzelfde, namelijk de STARTDAGEN. Bij die startactiviteit maken we een onderscheid tussen twee leeftijdsgroepen:

Op vrijdag 29 september wordt er een startdag voor alle +16’ers georganiseerd. Hierbij zijn alle jongeren vanaf geboortejaar 2007 of ouder zeker welkom. Om 20u gaat deze activiteit van start en het belooft er een dik feestje te worden!

Op zondag 1 oktober vindt de startdag voor alle -16’ers van Sleidinge en omstreken plaats. Hierbij zijn kinderen en jongeren vanaf 9 jaar (geboortejaar 2014 tot geboortejaar 2008) welkom! Om 11u gaan we van start met een viering voor onze huidige leden. Deze viering staat in teken van de ‘K’ uit KLJ waarbij we samen even terugblikken naar hoe het vorige werkjaar verlopen is en hoe we het volgende werkjaar op een leuke manier kunnen inzetten. Vanaf 13u30 zijn ook geïnteresseerde, nieuwe leden welkom om er samen met ons een spetterende activiteit van te maken. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!!

Activiteiten

Op die manier zijn we vertrokken om er samen een knallend werkjaar van te maken. Van zodra de startdagen achter de rug zijn, zal je zien dat er ongeveer om de twee weken een activiteit gepland staan voor jou leeftijdsgroep (-16/+16). De activiteiten voor de -16’ers gaan meestal door op zondagnamiddag van 14u tot 17u. Maar het kan af en toe wel eens gebeuren dat deze dag/deze uren afwijken. De activiteiten voor de +16’ers gaan meestal door op vrijdagavond van 20u tot 23u. Ook hier zijn uitzonderingen mogelijk.

Sportfeesten

Tijdens het schooljaar voorzien we dus regelmatig activiteiten voor onze leden, maar ook tijdens de zomervakantie vangen we jullie met veel plezier op! Zo nemen we tijdens die grote vakantie deel aan de sportfeesten, voor velen hét hoogtepunt binnen de KLJ-werking. Maar wat kan je zoal doen op de sportfeesten?

Alle zondagen van juli en augustus worden er sportfeesten georganiseerd door verschillende KLJafdelingen over heel OostVlaanderen. ’s Ochtends hebben we de eer en het genoegen om onze ingeoefende dans-, wimpel- en vendelkunsten te demonstreren voor een jury. Ook onze prachtige en traditionele piramide bouwen we met veel trots al eens op. Net voor de middag splitsen de jongens en de meisjes even op. Terwijl de jongens touwtrekken, lopen de meisjes de aflossingsnummers. Wanneer de meisjes touwtrekken, lopen de jongens. Indien we door deze voorrondes zijn, mogen we onze talenten in de namiddag nog eens bovenhalen.

Na de middagpauze starten we rond 14u met het namiddagprogramma. Dan worden alle KLJ’s vergezeld door ouders, familie en vrienden die komen supporteren en komen meegenieten van de fantastische sfeer. Eigenlijk begint dan het sportfeest echt! Op het middenplein verzamelen we met alle KLJ’ers. We dansen de bondsreeks, kringdans, parendans en vrije ritmiek allemaal op hetzelfde moment. Ook wimpelen en vendelen doen we met honderden KLJ’ers samen op het middenplein.

We demonstreren elk onze eigen piramide onder luid applaus en we mogen ook onze beentjes eens goed laten bewegen. Tussen de demonstraties door, vinden er telkens loopnummers plaats. Elke leeftijdscategorie heeft zijn eigen aflossingsteam en loopafstand. Jongens en meisjes apart natuurlijk.

Met elk dansje , elke reeks, voor de atletiek en touwtrekken kunnen we een beker bemachtigen. De afdeling die tijdens de zomer de meeste bekers heeft verzameld in een bepaalde categorie, krijgt op het einde van de zomer ‘De Wisselbeker’! Elk jaar strijden zowel de jongens als de meisjes mee op verschillende fronten om op het einde van de zomer op het hoogste trapje te mogen staan.

Bestuur

En nu vraag je je misschien af door wie deze hele werking van KLJ Sleidinge geleid wordt of bij wie je terecht kan met al je vragen?

Wel, zoals je hierboven misschien al hebt gezien, telt KLJ Sleidinge dit werkjaar 24 bestuursleden en 2 volwassen begeleidsters. De bestuursleden vinden tal van leuke, coole, ontspannende activiteiten uit en proberen de leden zo goed mogelijk te entertainen tijdens de spelletjes. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen zich goed voelt binnen onze groep en dat we samen een leuke toekomst tegemoet gaan. En laat dit nu net de gedachte zijn waar iedereen aan denkt als je zegt dat je lid bent van KLJ! KLJ staat gekend als één grote vriendengroep waar jong en oud samen plezier maken. En dat is ook waar wij als bestuur naar blijven streven, elk jaar opnieuw.

Maar ook onze bestuursploeg kan af en toe wat ondersteuning gebruiken. Daarvoor kunnen we steeds rekenen op onze volwassen begeleiding. Als het even moeilijk gaat (ja, ook wij hebben dat soms) of als we té enthousiast zijn over bepaalde ideeën, zijn Sarah en Fien er om ons met de voetjes op de grond te zetten en er samen als één groep uit te geraken.

Wist-je-dat...

… vroeger, in het begin van de twintigste eeuw, de Boerenjeugdbond (BJB) werd opgericht? Vooral jonge boeren en boerinnen werden toen lid van deze vereniging. Maar sinds 1965 werd de naam BJB veranderd in KLJ, welke we tot op de dag van vandaag nog steeds gebruiken.

… de Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) een jeugd- en jongerenvereniging is die alleen in Vlaanderen bestaat? In meer dan 260 dorpen kan je een KLJ-afdeling terugvinden waar jongeren terecht kunnen voor ontspanning, sport en spel. Niet alleen kinderen afkomstig uit landbouwgezinnen kunnen lid worden, bij ons is iedereen welkom!

… de verschillende KLJ-afdelingen er zeker niet alleen voor staan? Zo is er ook een gewest die de verschillende afdelingen steunt en helpt waar dat nodig is. Wij, KLJ Sleidinge, maken deel uit van het gewest OostMeetjesland. Een gewest waar ook KLJ Assenede, KLJ Ertvelde, KLJ Kluizen, KLJ Bassevelde en KLJ Sente deel van uitmaken. Naast onze eigen activiteiten kan het dus ook zijn dat er eens een gewestactiviteit plaatsvindt waarbij de leden van die verschillende afdelingen samen komen om één groot spel te spelen. Amusement verzekerd!

… er boven de vele gewesten ook nog de provincies en een Nationale Raad staan? Bij de Nationale Raad worden onder andere alle leden officieel ingeschreven en verzekerd, wordt het jaarthema gekozen enz.